Voda ako prameň života

Obyčajná čistá voda, ktorú nevyhnutne potrebujeme k životu. Je základom zrodu nového života. Každý nový život sa vyvíja za prítomnosti vody. Naše telo, podobne ako celú planétu tvorí zo 70 % voda. Preto bez jedla vydržíme aj niekoľko mesiacov, ale bez vody sotva niekoľko dní.

Voda pre zdravý život

Koľko vody, ovocných štiav, čaju a ďalších tekutín by sme mali denne vypiť? Dávka je individuálna a súvisí aj s našou hmotnosťou – pri telesnej hmotnosti 60 kg je optimálne vypiť 1,5 až 2 litre. Oveľa dôležitejší je príjem vody v ovocí, zelenine, šalátoch. Obsahujú vysoké percento vody nasýtenej slnečnou energiou, ktorá je nevyhnutná pre život a zdravie. Navyše živá strava obsahuje v ideálnej kombinácii s vodou aj ďalšie dôležité látky – vitamíny, minerály, bielkoviny, enzýmy, sacharidy aj mastné kyseliny.

Minerálna voda

Minerálnu vodu používame dnes často ako pitnú vodu. Každá je však špecifická svojim zložením a vhodná predovšetkým na liečebné účely. Pri znížení kyslosti žalúdočných štiav pomáha minerálna voda s obsahom iónov chlóru, pri zápche sa doporučujú sulfátové minerálne vody. Železité minerálne vody stimulujú tvorbu krvi a minerálne vody s obsahom brómu pomáhajú pri liečbe neuróz. Minerálna voda s kyselinou kremičitou má protizápalové, utišujúce a čistiace účinky. Oxid uhličitý (bublinky v minerálnych vodách) stimuluje vylučovanie tráviacich štiav v žalúdku a pohyb v črevách. Striedavé a premyslené pitie minerálnych vôd nám umožní zvyšovať alebo znižovať kyslosť žalúdočných štiav, zlepšuje krvný obeh v žalúdku a v pečeni, čo má pozitívny účinok na všetky orgány. Blahodárne liečivo pôsobia minerálne vody aj na pankreas – pomáhajú liečiť zápaly.

Roztopená voda z ľadu

Zaujímavé sú najnovšie výskumy o pôsobení vody z roztopeného ľadu na ľudský organizmus. Zistilo sa že v ľudskom tele sa v úzkom kontakte s biologickými molekulami nachádza časť vody v „zmrazenom“ stave, ktorá štruktúrou pripomína ľad. Štruktúra ľadu optimálne zodpovedá štruktúre biomolekúl a nukleových kyselín, nositeľov životných funkcií a dedičnosti. Živé molekuly sú uložené v ľadovej mriežke ako v ideálne tvarovanom puzdre. Ak prijímame prevažne horúce tekutiny (kávu, čaje), vzniká v našich tkanivách nedostatok ľadových štruktúr. Dôsledkom je celkové oslabenie organizmu, vznik usadenín na stenách ciev, čo znižuje ich pružnosť a nedostatočné prúdenie životnej energie.

Liečivé účinky ľadovej vody

Voda, ktorá si zachovala kryštalickú mriežku ľadu, pôsobí na organizmus ako biostimulátor. Ak chceme vyskúšať povzbudzujúce a liečivé účinky roztopenej vody z ľadu, mali by sme piť denne 2 až 3 poháre, najlepšie aj s kúskami ľadu. Pri slabšej odolnosti si na ľadovú vodu zvykáme postupne. Prvý pohár pijeme ráno hodinu pred jedlom, ďalšie počas dňa, vždy hodinu pred jedlom. Podľa predbežných výskumov je roztopená voda účinná pri srdečných bolestiach, zastavuje krvácanie pri hemoroidoch, podporuje liečbu kŕčových žíl a ich zápalov.  Zaujímavé pozitívne výsledky boli zaznamenané aj pri  liečení obezity a celkovom omladení organizmu.

Vodoliečba

Koža je plošne najväčší orgán na vylučovanie odpadových látok. A tie sa z tela najlepšie vylučujú vodnými procedúrami, ako sú obklady, kúpele, pary, zábaly a sauny. Veľmi účinné sú mokré obklady. Mokrú, dobre vyžmýkanú plachtu podložíme igelitom a zabalíme sa do nej a prikryjeme vlnenou dekou na 45 až 60 minút. Obklad pomáha pri bolestiach chrbta, horúčkach, plynatosti, návaloch krvi. Do teplého kúpeľa je vhodné pridávať rôzne odvary z bylín, ktoré posilňujú a ukľudňujú organizmus a podporujú liečbu ochorení. Odvar z prasličky roľnej pomáha liečiť rany, ktoré sa zle hoja, odvar z harmančeka ukľudňuje, znižuje nervozitu a odstraňuje kŕče, odvar z borovicových vetvičiek pôsobí liečivo na srdce, zápaly nervov a nespavosť. Na očisťujúci kúpeľ je vhodná aj soľ (na jednu vaňu môžeme pridať až 2 kg soli). Dráždi síce pokožku, ale najúčinnejšie odvádza škodlivé látky z tela – hĺbkovo čistí vnútorné orgány, lieči reumatizmus.

Veríme, že vás tieto riadky inšpirujú k prehodnoteniu všetkých „zázračných a  overených“ liečiv a liečebných metód a znovu objavíte ten najúčinnejší liečivý a očisťujúci nápoj – obyčajnú čistú vodu.

Vyskúšajte si kúpeľnú vodoliečbu!

V rámci individuálnych relaxačných pobytov si môžete vyskúšať príjemné terapeutické účinky termálnej minerálnej vody a liečivého sírneho bahna na INDIVIDUÁLNYCH aj SKUPINOVÝCH pobytoch priamo v kúpeľoch Piešťany. V kombinácii s vynikajúcou rehabilitačnou jogou pod vedením lektorky MONADY a zdravou chôdzou na prechádzkach sa budete cítit ako znovuzrodení.

< Späť